Važnost čitanja slikovnica od najranije dobi

Čitanje kao dio odgoja
Čitanje (slikovnica, a kasnije i knjiga) djeci jedna je od najpristupačnijih odgojnih metoda i aktivnosti kojom najsigurnije ulažete u njihovu budućnost. Istraživanja su na tom području brojna, kao i razvojni ishodi s kojima se povezuje čitanje djeci od rane dobi. Gotovo sva istraživanja donose opažanja da je učestalost čitanja djeci u mlađoj dobi povezana s boljim školskim i kognitivnim ishodima u kasnijoj dobi i to neovisno o primjerice socioekonomskom i obrazovnom statusu roditelja ili o nekim drugim obilježjima obitelji (G. Kalb and J.C. van Ours, 2012 research report, Reading to young children: a head-start in life; Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research). Osim što čitanjem stvarate temelje za djetetovo opismenjavanje, razvijate svoj odnos, zbližavate se i provodite vrijeme na ugodan i zabavan način.

Kada započeti s čitanjem?
Često se pitamo kada početi čitati djeci. Promatrajući s razvojnog aspekta, za čitanje nikada nije prerano! Primjerice, puštanje glazbe i čitanje naglas djetetu koje je još u majčinoj utrobi pozitivno djeluje na još bolje povezivanje majke s djetetom, dok se dijete u prenatalnom razdoblju istodobno navikava na njezinu boju glasa kao i na sinkronizirane otkucaje srca dok majka čita ili pjeva. Čitanje bebama također ima velik značaj. To je jedna od ugodnih aktivnosti kojom ćete pomoći uspostaviti i razvijati emocionalnu vezu s djetetom.

Kako odabrati slikovnice za bebe?
Važno je da su slikovnice koje tada birate bogate različitim senzornim informacijama – da su različitih boja, materijala, da se mogu opipati, čak okusiti i sl. Za bebe koje su premale da bi razumjele priču, glas roditelja (ili druge odrasle osobe) koji mu čita ima umirujuću ulogu. Za roditelja i bebu to su trenutci posebne bliskosti, ugode i opuštanja. Bebama je vrlo zanimljivo čuti što više različitih glasova i zvukova, ali i ponavljati ih. Stoga se tijekom čitanja kraćih slikovnica za bebe slobodno uživite i mijenjajte ton, visinu i jačinu glasa.

Čitanje djeci vrtićke dobi
Vrtićka djeca vole se osjećati uključeno kada im čitate, stoga im dopustite da sami izaberu slikovnicu ili priču, uključite ih u čitanje, postavljajte im pitanja, motivirajte ih da sami ispričaju nastavak priče i slično. Predškolarci će već sami ponuditi slikovnice i knjige koje vole, a često biraju one s likovima koji im se u tom trenutku najviše sviđaju. U toj dobi od velike je važnosti okrenutost učenju pomoću priče, napose učenje o svijetu koji nas okružuje kao i o emocijama i odnosima s ljudima.

Koliko dugo čitati?
Dok su djeca manja, poželjno je da priče koje im čitate sadrže više kraćih riječi kako bi se navikli na prepoznavanje različitih glasova te da su prilagođene njihovoj pažnji. Također je potrebno prilagoditi duljinu čitanja djetetovu razvoju – dok je dijete manje, dovoljno je čitati deset do petnaest minuta pa to vrijeme produljivati kako mu se razvijaju pažnja i interes.

Čitanje povezuje roditelja i dijete
No možda je najznačajniji razlog za čitanje djeci, neovisno o njihovoj dobi, način na koji čitanje utječe na vaš odnos, na međusobnu povezanost i djetetovu privrženost. To je vrijeme u kojem ste oboje opušteni, na toplom, udobno smješteni i uživate u puštanju mašti na volju. Ti su trenutci od iznimne važnosti za vaš odnos i razvoj privrženosti, koja će biti temelj za sve daljnje odnose djeteta s okolinom.

Čitanje izgrađuje maštu
Uz čitanje postojećih slikovnica i priča usudite se osloboditi maštu te stvorite nove priče zajedno sa svojim djetetom. Imenujte vlastite likove, podajte im najčarobnije sudbine i udahnite im život dostojan mašte. Upravo je iz takvih trenutaka slobode i kreativnosti nastala i ova slikovnica – u suradnji majke i kćeri, sa željom da i vas potakne na osmišljavanje likova koji će oživjeti vašu maštu i maštu vaših budućih čitatelja.

Anja Salihagić, mag. psych.