Kreativni tim

O nama

Svinjcezini likovi
Tko je Svinjceza? Tko je Svinjc? A Zlatko i svi likovi koje ćete još upoznati?
Svinjceza i Svinjc – to smo svi mi! Svi mi koji se volimo igrati, sanjati, izvoditi djetinjarije… Ova stranica posvećena je svim mlađima od 100 godina i onima koji se tako osjećaju.

Kada je sve počelo?
Ideja o Svinjcezi rodila se još 2013. godine, a ostvarena je tek za vrijeme pandemije 2021. Iako nam je pandemija donijela mnogo loših iskustava i nesretnih trenutaka, mi smo iz nje izvukli najviše što možemo pozitivnoga! Naime, sve u životu treba gledati s vedrije strane, a kod nas je čaša uvijek napola puna!

Kako je nastala Svinjceza?
Tvorac neobičnog lika Svinjceze jest Iva Kožul Salihagić, majka dvoje djece koja jako vole čitati i redoviti su posjetitelji Knjižnica grada Zagreba. U trenutku kada je uzela pero u ruke, u samo nekoliko dana napisala je dvadesetak naslova u rimi i osmercu. Još u srednjoj školi uspoređivali su je s Grigorom Vitezom, no tada nije ni sanjala da bi jednog dana mogla ponosno listati vlastitu slikovnicu.
Igrom slučaja upoznala se s maštovitom umjetnicom Lidijom Kraljević, koja je Ivine zamišljene likove vješto prenijela na platno. Tada su likovi Svinjceze i Svinjca postali stvarnost.

Slikovnice prilagođene dječjem oku
Uz pomoć malih pomagača Eve i Eli (Ivinih djevojčica) likovi i boje prilagođeni su dječjem oku. U svim slikovnicama nalazit će se i njihove ilustracije kako bi cijeli koncept učinile još zanimljivijim, a svakako je uzbudljivo saznati i njihovo viđenje likova i događaja. Svinjcezine slikovnice posebne su po tome što Lidija Ivine zamisli, karaktere likova i događaje savršeno uklapa u svoje ilustracije, koje besprijekorno prate tekst pa čak i mlađa djeca mogu razaznati sadržaj. Drugim riječima, slikovnica bez teksta bila bi dovoljna sama za sebe!
Uz Ivinu i Lidijinu odličnu suradnju nastaju bezvremenska umjetnička djela, za koja se nadamo da će čitati naraštaji još godinama iza nas!

O AUTORICI

Iva Kožul Salihagić rođena je 1978. u Zagrebu, a odrastala je uz svoja dva brata u gradu i na selu, što je obilježilo njezino djetinjstvo te razvilo strast prema vratolomijama, sportu, penjanju po drveću, igranju Indijanaca i kauboja, trčanju po kiši bez kišobrana, skakanju po lokvicama…

Iva je bila sve samo ne obična djevojčica; s jedne strane uz starijeg brata naučila je sastavljati i rastavljati bicikle i motore, izrađivati praćke, voziti auto na ledu, glumiti „BMX bandite”, biti jaka i svoja, dok je s druge strane već kao petogodišnjakinja često čuvala mlađeg brata, uspavljivala ga, zabavljala, presvlačila, što je razvilo njezinu nježniju stranu. I dandanas zadržala je svoj avanturistički i kreativni duh pa tako zajedno sa suprugom odgaja njihove dvije djevojčice, a upravo su one glavni razlog oživljavanja likova Svinjca i Svinjceze.

Danas Iva radi kao liječnica, a u slobodno vrijeme, osim što se igra sa svojim djevojčicama i redovito im piše pjesmice u rimi, bavi se slikarstvom te izrađuje predmete od keramike. Svoj avanturistički duh i vedar karakter simpatično je pretočila u junake ove slikovnice, što će svi oni koji je poznaju i zamijetiti.

SVINJC

Svinjc je po karakteru sličan Svinjcezi, vedar je, veseo, iskren, razigran. Poput Svinjceze, odgajan je u kraljevskoj obitelji, ali od igranja pod staklenim zvonom više voli skakati i trčati šumom, kampirati, živjeti punim plućima. Nerado odlazi na svečane večere pa kada dođe kući i skine kraljevsko odijelo, uskače u svoju zakrpanu sportsku odjeću te se sa svojim prijateljima odlazi igrati u prirodu. Ako se vrati u dvorac čist i nepoderanih hlača, kaže da igra nije bila dovoljno dobra, što pokuša nadoknaditi sljedeći dan.

Kao i Svinjceza, Svinjc potječe iz prave kraljevske obitelji, a rođen je u jednom gradiću Primorske Hrvatske. I njegovo je pravo ime nepoznato jer ga još od djetinjstva svi nazivaju Svinjcem, upravo zbog igre koju najviše voli, a to je nogomet u blatu. U džepu uvijek ima spremne dvije-tri pikulice ako je ekipa umorna za nogomet ili igru skrivača. Voli voziti reli, sam sastavlja i popravlja svoje automobile, krpa svoje poderane hlače, ručno izrađuje namještaj, voli kazalište, slikanje, čitanje, a vikendom obično ode na planinarenje, ronjenje ili jedrenje

O AUTORICI I ILUSTRATORICI

Svojim novim nastavkom priče u stihovima o Svinjcezi i Svinjcu autorica Iva Kožul Salihagić i ilustratorica Lidija Kraljević oduševit će ne samo najmlađe nego i odrasle čitatelje. Ovaj izniman dvojac odlično se nadopunjava, što svjedoče njihovi vedri, veseli i simpatični likovi – i u tekstu i u slici. Iz karaktera Svinjceze i Svinjca jasno se može zaključiti da je Iva sanjar koji zna što želi i od toga ne odustaje: opijena je životom i svojim djelima dokazuje da zemlja čudesa zaista postoji. Lidija svojim ilustracijama pokazuje svoj vedar i veseo duh, a njezin osmijeh u potpunosti je prenesen na glavne junake ove slikovnice. I Iva i Lidija spremne su zasukati nogavice i zajedno uskočiti u blato i igrati se sa svim svinjcezama i svinjčevima koji su dovoljno hrabri to učiniti s njima. Uskočite i vi u novu priču, a tko zna, možda jednoga dana i u pravo blato?!

O ILUSTRATORICI

Lidija Kraljević rođena je u Zagrebu 1974. godine. Školovala se u Zagrebu i Bruxellesu, a radi kao grafički dizajner i ilustrator dječjih knjiga i slikovnica. U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom. Iza sebe ima više od dvadeset skupnih i samostalnih izložbi. Često izlaže na različitim umjetničkim sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobila nekoliko priznanja za svoj rad. 

Rado surađuje s kreativnim ljudima koji na nju djeluju kao osvježenje, a to su upravo Iva i njezine pjesmice za djecu. 

Uživa u vremenu provedenom sa svojom obitelji. Voli sport, kazalište i more.

SVINJCEZA

Svinjceza je prava princeza, rođena u kraljevskoj obitelji u malom selu kontinentalne Hrvatske. Njezino je pravo ime nepoznato jer je već u ranom djetinjstvu, zbog svojeg drukčijeg i neobičnog ponašanja (valjanje u blatu voli više nego igru u luksuznom dvorcu), dobila nadimak Svinjceza.

Iako je odgajana kao princeza prema pravilima kraljevskih dvora, stasala je u djevojčicu kojoj se draže uprljati, razderati haljinu penjući se po drveću, smočiti se na kiši, skakati po lokvicama, promijeniti gumu na automobilu, rastaviti bicikl u dijelove i ponovo ga sastaviti, izrađivati servis za jelo i šalice od keramike, igrati gumi-gumi, okrečiti zid, obojiti vrata, saditi cvijeće, okopavati povrće, hraniti koke, kupiti jaja, brati cvijeće kamilice za čaj, prati posuđe… nego otići na svečanu večeru.

Svinjceza se, pored svojih kraljevskih obaveza, u slobodno vrijeme bavi planinarenjem, odlascima u prirodu, jedrenjem, skijanjem, skakanjem padobranom, pisanjem pjesmica, plesom… Na prvom joj je mjestu obitelj, iza koje stavlja sve ostalo, Svinjca voli najviše na svijetu te rado uvečer razgovara s njim o svemu, veseli se malim stvarima te zna cijeniti zdravlje i sreću.

Velika je humanitarka, voli pomagati slabijima, siromašnima, gladnima, potlačenima i bolesnima. Želja joj je nabolje promijeniti sve ljude oko sebe; naučiti ih da cijene ono što imaju, da se vesele svakom trenutku i ne odustaju od svojih ideala i ciljeva. Svojim primjerom želi pokazati kako bi svijet trebao izgledati, iskrena je, uporna, radišna, uvijek vesela i nasmijana. Ne boji se pokazati sve svoje osjećaje; otkačena kada je igra u pitanju, a ozbiljna prema svom radu i poslu, voli prirodu i brine se da je ne uništava, pomaže svima oko sebe, svakom pruža priliku, nema predrasuda, ne osuđuje, oprašta, voli…

Budimo svi kao Svinjceza i Zemlja će jednog dana biti ljepše mjesto – bez mržnje i zavisti, bez prijevare i krađe, bez svađe i rata!